a gangsta blog

Friday, July 13, 2007

costul de oportunitate (Cop= delta Y/delta X)

ma simt inspirata...
(da, probabil o sa pun si rezolvarea exercitiilor creative pe baza carora am intrat la McCann Creative Mentorship...de-ar fi o astfel de admitere si la facultate :|)
invat la economie si sunt foarte la inceputul manualului (deci foarte in urma) si aseara citeam despre costul de oportunitate.
Cop este valoarea sacrificiului alegerii in contextul resurselor limitate sau varianta cea mai buna sacrificata sau satisfactia pierduta prin nerealizarea celei de-a doua variante in ordinea preferintelor...in orice caz au gasit o formula matematico-economica pentru a calcula ce pierzi cand alegi. normal, pierzi ce nu alegi.
de fapt asa e si in viata, la un moment dat trebuie sa faci alegeri, insa dak ai sta sa tii seama de Cop ar insemna sa te gandesti mereu ce ai pierdut cand ai decis sa o iei la dreapta si nu la stanga...sau invers.
problema e ca nu stii cum ar fi putut fi dak ai fi facut altfel...ai ales un drum si deocamdata stii cum e cel pe care mergi.
oricum, eu cel putin, incep sa ma intreb cum ar fi fost, sau sa calculez un Cop atunci cand nu prea imi place varianta pe care am ales-o si care nu s-a dovedit a fi aia buna.
urmeaza sa invat despre profit...sunt sigura k si aici se ascunde o lectie de viata :))

No comments:

metropotam
vrei si tu? click aici